Strah – kaj pa, če nisem fotogeničen?

“Jaz ful nisem fotogenična, pojma nimam, kako se pozira” , je najbolj pogost stavek, ki ga slišim na začetku večine fotografiranj.

Zato sem se na podlagi tega odločila, da spišem kratek članek o tej temi in vam dam nekaj nasvetov, ki bi vam bolj pomagali, da bi bili na fotografijah bolj zadovoljni s seboj in da vas nebi bilo več strah stopiti pred fotoaparat.

Kot prvo, ali si res nefotogeničen, ali je to samo misel v tvoji glavi?

Večina ljudi JE fotogeničnih. Ja, med njimi si tudi ti, če verjameš ali ne. S pravilnimi usmeritvami in nasveti fotografa je na fotografijah vsak lahko lep in fotogeničen. Ne pravim, da je vsak lahko profesionalni model, vendar to ne pomeni, da ne moreš biti fotogeničen, niti ne potrebuješ posebne izobrazbe za to.

S tabo delim nekaj nasvetov, kaj storiti, da si boš na fotografijah takoj bolj všeč.

1. NASMEHNI SE

Sem zagovornica nasmeha! Na fotografijah obožujem nasmehe in se hkrati zavedam, kako veliko nasmeh da fotografiji in hkrati tvojemu obrazu, kateremu doda življenje. In vsak, ki se nasmeje, je takoj bolj simpatičen in privlačen, a se strinjaš?

2. PORAVNAJ HRBTENICO

Veliko se nas večina časa drži “puklasto” oz. imamo skrivljeno hrbtenico. Naša ramena so povešena in drža grda. In to kaže na nesamozavest, zato na fotografijah lahko izpademo čudno. Zato vedno ko stojiš pred fotoaparatom, bodi pozoren na držo svojih ramen, naj ne bodo povešena, odpri jih in povleci nazaj. Tvoja postava bo izpadla bolj vitka in tvoja samozavest bo bolj vidna.

3. NALIČI SE

Dekleta, punce, ženske! Kaj vas lahko naredi bolj seksi in vam dvigne samozavest, kot pa kanček make upa in rdeča šminka?

Če se v svoji koži ne počutiš dovolj samozavestno, se pred fotografiranjem naliči. Ne rabiš nanesti tono ličil, naredi si nežen make up, ki bo dvignil tvojo samozavest in v katerem se boš počutila še bolj lepo kot že si. (Če pa si želiš profesionalnega make upa, pa mi piši, da ti priporočim make up artistko, s katero sodelujem.)

4.POVADI KAKŠNO POZO DOMA

Na Pinterestu in drugje imaš polno idej, kako se postaviti in pozirati. Stopi pred ogledalo in vadi. Tako boš potem bolje vedela, kako in kaj izpade lepo in kaj ne. Te pa na samem fotografiranju tudi jaz vodim čez to in ti pomagam, tako da se ne rabiš nič obremenjevati.

5. OBLECI SVOJA NAJLJUBŠA OBLAČILA

Kljub vsem svojim nasvetom glede oblačil, še vedno zagovarjam to, da oblečeš nekaj, v čemer se res počutiš udobno in samozavestno. Še enkrat, to se vse vidi in občuti na fotografijah.

Če boš oblekla krilo, ki ga dejansko ne maraš nositi, se bo to videlo na fotografijah. Poskrbi, da se boš v svojih oblačilih počutila seksi, samozavestna in ženstvena, pa naj bo to pulover ali pa poletna oblekica. Ravno tako nasvet velja za vse moške.

6. PRIDI NA FOTOGRAFIRANJE SPROŠČENA IN SE PREPUSTI ROKAM TVOJEGA FOTOGRAFA

Na koncu je najbolj pomembno to, da prideš na fotografiranje sproščena, brez vseh pričakovanj in da zaupaš tvojemu fotografu, da te bo znal voditi skozi samo fotografiranje. S skupnimi idejami in nasveti, bodo na koncu nastale čudovite fotografije, s katerimi bosta zadovoljna tako ti, kot tvoj fotograf.

Veselo na delo! Upam, da so ti bili nasveti koristni, spisani so bili predvsem za tiste, ki se zaradi prepričanja oz. strahu ne upate kontaktirati fotografa, kljub temu, da si želite imeti lepe fotografije. Zdaj pa akcija, hitro piši meni ali fotografu, ki si ga že nekaj časa ogleduješ!