Zakaj podariti fotografiranje kot darilo?

Se še spomnite časov, ko so nas starši kot otroke fotografirali s starim fotoapratom in nato fotografije razvili ter jih spravili v album? Danes lahko zato vzamemo v roke album in obujamo spomine otroških dni, ki bi jih brez fotografij velikokrat pozabili. Še več! Ob vsaki fotografiji nam pri srcu rata toplo in podoživimo lepe prijetne otroške občutke, ki smo jih takrat doživljali. Nasmejimo se prijetnim ali pa malo manj prijetnim dogodkom.

A ni to res čudovit občutek, ko lahko pogledaš fotografijo izpred 5-ih ali 20-ih let nazaj? Se vrneš v preteklost po lepe spomine?

To je eden glavnih razlogov, zakaj bi si vsak moral podariti fotografiranje. Sebi ali drugim. To je darilo, s katerim 100% ne moreš zgrešiti in s katerim razveseliš vsako osebo. Pa naj bo to družinsko, nosečniško ali pa fotografiranje para.

S tabo delim nekaj nasvetov, zakaj bi si moral vsak sebi ali pa svojemu bližnjemu podariti fotografiranje in zakaj je pomembno imeti fotografije razvite in spravljene v album.

  1. FOTOGRAFIRANJE PARA

Mogoče sta na začetku vajine zveze. Mogoče sta skupaj že 20 let. Ni pomembno. Zakaj je pomembno, da imaš zaljubljene in romantične fotografije vaju dveh? Ko v zvezi ne gre vse po načrtu, ko sta včasih naveličana en drugega, vzameš v roke fotografije in se spomniš obdobja, ko so te fotografije nastale. Občutiš vajino povezanost, kako sta se skupaj smejala, uživala in bila eno. Pri srcu ti postane toplo in težko obdobje med vama s temi občutki mine lahkotneje.

2. DRUŽINSKO FOTOGRAFIRANJE

Velikokrat slišimo stavek “joj, kako hitro rastejo” ali pa “joj, kako hitro gre čas”. Otroci rastejo in trenutki minevajo, bližnji se starajo in odhajajo, čas teče in spomini počasi bledijo. Družinsko fotografiranje z otroci, ali pa z babicami in dedki, se mi zdi res lep spomin. Vedno imaš ob sebi fotografije, kjer so ujeti veselje malih otrok, nasmeh in ljubezen babice in dedka in še marsikaj drugega. In če sem iskrena, ko pogledam svoje fotografije, kot malo punčko z dedijem in babico, se prav nasmejim in podoživim prijetne trenutke. In res, res, res sem hvaležna za te fotografije.

3. FOTOGRAFIRANJE NOSEČNICE

Si noseča? Pričakuješ dojenčka? Tvojih 9 mesecev teče? Mogoče je čas, da te trenutke vtisneš v večen spomin. Nosečnost je posebno obdobje v življenju vsake ženske. In prav je, da je to obdobje shranjeno v lep spomin. Ko boš čez nekaj let pogledala fotografijo in poleg sebe svojega velikega otroka, ter podoživela občutke, kako si se takrat veselila, da ga spoznaš, kako si se takrat počutila… a ni to nekaj najlepšega? In zdaj je tukaj s tabo, že tako velik…in spet ugotoviš, kako hitro teče čas. Poleg tega je vsak otrok vesel, ko vidi sebe na fotografijah.

4. FOTOGRAFIRANJE POSAMEZNIKA

Že imaš profesionalne fotografije sebe? Če ne, kaj še čakaš? Leta minevajo in življenje teče. Ni ga lepšega občutka, kot v starih letih pogledati fotografije sebe, na katerih si samozavesten, tako mlad in lep. In spet, podoživiš svojo mladost.

Ja, čas teče. Gubice nastajajo. Otroci rastejo. Babice in dedki odhajajo. To je življenje. A ni ga lepšega občutka, kot pogledati nazaj in obuditi čudovite spomine. Vedno nam bodo pričarali nasmeh na obraz. Ko nam je lepo in ko nam je težko.

Že imaš svoje fotografije ujete v večen spomin? In še pomembneje, jih imaš tudi razvite?

Ne želiš, da ti crkne računalnik ali telefon in z njim izginejo vse fotografije, s tem pa vsi spomini. Čimprej jih izberi in razvij ter jih shrani na posebno mesto?